مقررات آتش نشانی در طراحی و اجرای تالارهای عروسی ( پذیرایی) و رستورانها یکی از عوامل تعیین کننده است که در مراحل اولیه طراحی باید به آن پرداخته شود.
تاثیری که ضوابط آتش نشانی در طراحی معماری و سازه تالارهای عروسی می گذارد شامل قسمتهای مختلفی است.
مشاوره تخصصی با مشاوران آتش نشانی در زمان تهیه نقشه های معماری از همان اول شروع به کار طراحی معماری تالار پذیرایی توصیه می شود.
برای مشخص نمودن قوانین دانستن اطلاعات زمان (سال) اخذ جواز تالار پذیرایی، تعداد طبقات تالار، ارتفاع سقف تالار پذیرایی و ارتفاع سقف آخر در مورد مشخص شدن استانداردها و ضوابط الزامی است.
معمولاً ضوابطی که در آتش نشانی تدوین می شوند با تغییرات مداوم و مستمر همراه هستند و این ضوابط در قالب مرجعهای مستند جامع، کامل و مانع وجود ندارند.
نظر بخش فنی اداره آتش نشانی بر ضوابط موجود ارجعیت دارد.
با این حال واحد تحقیق و توسعه تالارساز در مقاله ای به بررسی کلیت ضوابط و مقررات آتش نشانی تالار های عروسی می پردازد.
دپارتمان تخصصی آتش نشانی تالارسازبه مشاوره تخصصی مجموعه های تشریفاتی ، تالارها و رستورانها میپردازد و امکان مشاوره حضوری نیز وجود دارد.
مسائل مهم در مورد تاثیر ضوابط و مقررات آتش نشانی:
تعداد، نوع و فاصله پله اصلی و پله های فرار، تعداد و فواصل و مناطق تحت پوشش اسپرینکلرها، تعداد و عرض درهای خروج از سالنهای اصلی، جعبه های آتش نشانی (FIRE BOX) و کپسولهای اطفای حریق، نوع مصالح جداره پله ها، دست انداز ( جانپناه) بازشوها و پله ها و پنجره ها و لبه تراسها و بامها، نوع و مقدار سطوح شیشه ای، ضوابط محل و نوع آسانسور ، شیب زمین و عرض رمپ پارکینگها از مهمترین مسائل آتش نشانی هستند.
واحد مشاوره آتش نشانی تالارساز به توضیح بعضی از واژه های فنی برای توضیح تاثیر ضوابط آتش نشانی در تالارهای عروس ( پذیرایی) و رستورانها پردازد.
1- sprinkler ( اسپرینکلر):
بارنده، آبفشان، تجهیزاتی که در سقف یا دیوارهای قسمت های مختلف تالار عروسی یا رستورانها نصب می شود.
این تجهیزات در قسمتهای مختلف مانند پارکینگ ، مشاعات، سالنهای مردانه و زنانه تالار، دفتر مدیریت، معمولاً در سقف نصب میشوند.
فواصل اسپیرینکلرها به طوری در نظر گرفته میشود که تمامی نواحی مورد نیاز به اطفاء حریق تحت پوشش آب قرار گیرند.
چنانچه فاصله خیلی کمتر یا بیشتر از حوزه نفوذ آب قرار گیرد اطفاء حریق به طور کامل نمی افتد.
حباب شیشه ای اسپرینکلر هنگامی که با حرارت گرم می شوند، باعث آبفشانی برای اطفاء میشود.
بعضی از فضاها نیازی به اسپرینکلر ندارند مثل: سرویسهای بهداشتی، اتاق برق و فضاهای مشابه.
از لحاظ گروه بندی اداره آتش نشانی تالار پذیرایی و رستوران جزو محیطهای خطر معمولی طبقه بندی می شوند.
2- استاندارد ها (NFPA)
ائتلاف ملی حفاظت از حریق که باعث هماهنگی قوانین آتش نشانی با استاندارد های جهانی می شود. اصطلاح فوق مخفف عبارت national fire protection association است .
کد NFPA برای اسپرینکلر ها 13 است .
3- استاندارد جعبه های آتش نشانی :
در تالارهای پذیرایی و رستورانها ( FIRE BOX) جعبه های آتش نشانی محفظه ای است که شلنگهای آتش نشانی به اتصال آنها متصل می گردد.
4- کپسولهای آتش نشانی :
در تالارهای پذیرایی و رستوران حداکثر هر 30 متر یک کپسول اطفاء حریق بایستی نصب شود.
در مجاورت تابلو برق و ورودیهای اصلی وجود کپسول لازم است.
• مشاوره ضوابط پله های فرار تالارهای عروسی ( پذیرایی) و رستوران
معمولاً برای جمعیت بالای 100 نفر و تعداد طبقات بالای 4 طبقه یا ارتفاع سقف آخر بیشتر از 12 متر حداقل 2 پله فرار مورد نیاز است.
در حالتیکه ساختمان بجز تالار دارای کاربریهای دیگری هم هست حتما تالار و رستوران بایستی راهپله جداگانه داشته باشد/
تعداد و محل پله های فرار به طبقه ای که سالنهای تالار پذیرایی قرار دارند، سال اخذ جواز و نقشه مصوب آتش نشانی و ارتفاع و ظرفیت تالار و رستوران بستگی دارد.
در حالتیکه دو پله مورد نیاز است پله ها بایستی دور از هم باشند و در مورد ساختمانهای بزرگ حداقل فاصله پله ها نصف قطر کوچک ساختمان است .
علائم اضطراری و مشخص نمودن محل درهای پله فرار با تابلوی مخصوص الزامی است، درهای پله از نوع در مورد تائید آتش نشانی معمولاً تمام چوب و بازشو به سمت پله است.
در مسیر پاگردها از چراغهای اضطراری که شارژی هستند و با باتری تغذیه می شوند استفاده می شود.
ارتفاع پله فرار حداکثر 18 سانتی متر و عرض کف پله حداقل 28 سانتیمتر است در مسیر پله در هیچ جا نبایستی عرض پله کم شود.
در بعضی از موارد حداقل یکی از پله ها بایستی مشرف به ووید ( حیاط خلوت) یا حتی مجاور گذر باشد . پله فرار بهتر است در پاگرد ها دست انداز به ارتفاع 5/1 متر داشته باشد و با هوای آزاد بدون شیشه در ارتباط باشد.
ارتفاع جانپناه در بام و تراسها لا اقل بایستی 110 سانتی متر باشد و نصب نرده بصورت میله های افقی مجاز نیست. حداکثر فاصله بین نرده ها حدود 25 سانتیمتر است. جلوی تمام بازشوها و پنجره هایی که تا کف امتداد دارند دست انداز ( نرده) به ارتفاع 90 تا 110 نصب می شود.
تعداد و عرض درهای سالنهای اصلی تالار پذیرایی و رستوران تعداد و عرض خروجیهای سالن ها به ظرفیت هر فضا بستگی دارد.
در مورد تالار های 100 تا 500 نفر از 90 تا 250 سانتیمتر متغییرات در سالنهای 50 تا 500 نفره 2 در خروجی کافی است و برای سالنهای بزرگ 500 تا 1000 نفره حداقل 3 در خروجی الزامی است.
نکته مهم : برای اینکه پله های فرار از لحاظ تعداد و عرض و جانمایی در مراحل قبل از اجرای سازه بایستی مشخص شوند قبل از اجرا با واحد مشاوره تخصصی آتش نشانی تالار ساز یا سایر مراجع ذیصلاح مشورت کنید. همچنین عرض درهای خروجی و تعداد آنها بایستی قبل از اجرای سفت کاری مشخص شود.
برای مطالعه بیشتر می توانید به مبحث سوم مقررات ملی ساختمان مراجعه کنید.
به زودی قسمت دوم مقاله ضوابط آتش نشانی در تالارهای پذیرایی و رستورانها در وب سسسایت تالار ساز قرار میگیرد.
.
|